Derde week Banga
Door: Crista
Blijf op de hoogte en volg Crista
18 November 2006 | Kameroen, Limbe
Derde week Banga
Nadat ik zaterdagmiddag mijn verhaal op internet had gezet, ben ik met een taxi teruggegaan naar het hotel en daar ontmoette ik Bas en Nico. Bas is de oom van Han en Nico is een vriend van Bas. We hebben gezellig met elkaar zitten kletsen in het hotel met een drankje erbij en om acht uur zijn we gaan eten in een restaurant ergens in Buea. Die taxi-driver bleek vier maanden in Nederland geweest te zijn, dus die kon wel een beetje Nederlands met ons praten. Dat was echt heel grappig!!
Van een medewerkster uit het hotel hadden we een restaurant opgegeven gekregen die goed zou zijn, maar uiteindelijk is het een andere geworden, want dit restaurant raadde de driver wel aan. En het was inderdaad een goed restaurant en we hebben heerlijk gegeten. Lekkere salade vooraf en ik had een kippenpoot met friet als hoofdgerecht! Smullen! Deze driver bracht ons later op de avond ook weer terug. Op de trap voor het hotel hebben we toen gezellig nog wat met elkaar gedronken!
De volgende ochtend hebben we eerst goed ontbeten in het restaurant van het hotel. Het enige ranzige was de thee, het leek wel rioolwater, wat was dat smerig zeg. Verder hadden we stokbrood met ei en er was boter en jam beschikbaar. Na het ontbijt zijn we samen met een gids de Mount Cameroon een stukje gaan beklimmen. Dat was echt super gaaf! Hele mooie uitzichten, mooie waterval, maar vooral de natuur was ook echt schitterend.
Na deze tocht hebben we weer even op de trap van het hotel gezeten om bij te komen. Na weer voldoende vocht toegevoegd te hebben aan ons lichaam zijn we met z’n drieën weer richting Banga gegaan. We gingen om ongeveer half drie weg en waren om ongeveer vijf uur bij het ziekenhuis aangekomen. In Nederland zou je hier misschien een uur tot anderhalf uur overdoen, maar vanwege de wegen is dat hier echt onmogelijk. Zulke diepe kuilen en gaten in de weg, je kan het je niet voorstellen voordat je echt zelf hebt gezien hoe erg het is. Onderweg zijn we ook weer gecontroleerd door de politie. Wij als blanken moeten dan onze paspoort laten zien en dit keer ook ons vaccinatieboekje. Het deed er dit keer wel erg lang over, hij hoopte misschien iets te vinden om ons geld afhandig te maken, maar ja dat zat er natuurlijk niet in.
Toen we net thuis waren kwam Theddies langs. Dat is een jongen die nu in woont Banga bij een vriend. Hij komt al een tijdje over de vloer hier, mijn voorgangers kent hij ook allemaal. Hij is heel vriendelijk, gezellig en heel leergierig. Het probleem is alleen dat zijn vader zijn schoolgeld niet wilt betalen. Hij is al drie jaar naar school geweest , maar hij moet nog twee jaar om zijn middelbare school af te maken. Op een gegeven moment kwamen we met hem aan de praat over dat probleem en hebben Stefan en ik hem uiteindelijk financieel geholpen zodat hij naar school kon. We hebben dat geld vorige week gegeven en nu zit hij al op school. Super leuk! Volgend weekend komt hij me de boeken en dergelijke laten zien. Het voelt echt goed om zo iemand te kunnen helpen.
Dinsdagmiddag heb ik nurse Christie geassisteerd bij een bevalling. Alles verliep goed en er werd een gezond meisje geboren! Op een gegeven moment vroeg ik aan de moeder hoe het zou gaan heten en toen voeg ze aan mij hoe ik heette. Ze wilde haar kind namelijk mijn naam geven. Echt zo leuk…..ze lijkt ook sprekend op me, kijk maar naar de foto! Haha!!
Nurse Christie vertelde mij daarna ook dat het hier helemaal niet gewoon is dat je van te voren al namen hebt verzonnen voor je kind, dat komt allemaal later wel.
Woensdagochtend hebben we met de administrator gepraat, dat is de baas van het ziekenhuis. We zaten namelijk al een tijdje zonder dokter. Sinds dat ik hier ben, dus dat was de derde week, hebben geen echte supervisie gehad van een arts hier. Dr. Bakia was er namelijk heel af en toe, meestal kwam hij ’s avonds laat en was hij de volgende ochtend weer vertrokken. We konden dan wel de probleemgevallen met hem bespreken, maar overdag waren we gewoon weer met z’n drieën. Als er dingen waren die één van ons niet wist, dan kwamen we er met elkaar wel uit. Han en Stefan hebben gelukkig heel veel geleerd van dr. Bakia in de weken hiervoor en die kennis hebbeb zij weer zo veel mogelijk op mij overgebracht, maar er zijn situaties denkbaar dat we niks kunnen doen. Een voorbeeld daarvan was zondagavond. We waren net terug uit Buea en we werden door een nurse geroepen bij een vrouw die binnen was gekomen. Ze had een geprikkelde buik met heel veel pijn links onderin en ze vertelde dat ze nu één maand zwanger zou zijn. Waar je dan vrijwel als eerste aan denkt is een EUG, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Toen we haar zagen, zagen we een vrouw met hele hevige pijn in haar linkeronderbuik. We hadden heel veel lab aangevraagd inclusief een zwangerschapstest. Gelukkig voor ons en natuurlijk ook voor de patiënt bleek ze niet zwanger te zijn en kon het dus geen EUG zijn. Maar als het een EUG was geweest, was het echt nodig geweest dat ze zo snel mogelijk geopereerd zou worden. En dat is nou precies zoiets wat wij niet hadden gekund en dan had die vrouw dus echt kunnen overlijden. Gelukkig bleek ze niet zwanger te zijn en was het iets minder acuut geworden. Ook hadden we het probleem van geld, want ze hadden niks bij zich. Ze kwam uit Limbe, dus met alle testen en wat medicatie hebben we haar naar Limbe gestuurd pm gelijk daar naar het ziekenhuis te gaan.
In zo’n situatie hadden we deze week natuurlijk ook weer kunnen komen als er geen dokter geweest zou zijn. De avond hebben we goed met elkaar gepraat en hebben we besloten dat als dokter Tabi hier niet voor woensdagmiddag zou zijn dat we dan zouden vertrekken. En dit hebben we maandagochtend tegen de administrator verteld. We moesten onszelf echt beschermen tegen vreselijke dingen die zouden kunnen gebeuren onder onze verantwoordelijkheid. Ook hoopten we een beetje dat door ons beslissing de administrator echt druk zou voelen, want er zou dan echt niemand meer zijn.
Of dit nou echt de doorslag heeft gegeven weten we niet, maar dinsdagavond stond dr. Tabi voor onze neus. Echt helemaal super! Dus we zijn natuurlijk gebleven en hebben nog goed met elkaar. Voor Han en Stefan waren het maar drie dagen samenwerken, maar ik ga nog heel veel met hem werken en ik heb er helemaal zin in! Waarschijnlijk komt er zelfs nog een dokter bij, een chirurg, maar dat wachten we eerst maar weer eens af.
Donderdagavond hebben het een klein afscheidsfeestje gehouden voor Han en Stefan. Ze hadden een select groepje uitgenodigd, waar we een gezellige avond mee hebben gehad. We hebben lekker met elkaar gegeten en daarna zijn we nog even bij Lorenzo wat gaan drinken.
Gisterochtend zijn we na de rounds weggegaan. Han en Stefan hebben goed afscheid genomen van iedereen en met al hun spullen zijn we in een auto naar Limbe gegaan. Bas en Nico waren naar Banga gekomen vanuit Kumba om met ons mee te gaan naar Limbe.
Het is heel mooi hier aan de kust. Heerlijk hotel met zwembad, lekker eten EN warm water!!
Vanochtend hebben we na het ontbijt al heerlijk gebruik gemaakt van het zwembad. Dat is dan echt even genieten!! Daarna zijn we naar de dierentuin van Limbe gegaan, met vooral apen en een enkele krokodil en slang. Echt heel anders dan bij ons natuurlijk, maar het zag er wel goed uit en de dieren hebben genoeg ruimte.
Het probleem met de foto’s erop zetten is opgelost, dus ik heb er nu veel tegelijkertijd opgezet. Er zitten ook foto’s van het ziekenhuis bij, van de ward waar de mensen liggen, maar ook van de OPD (poli) en natuurlijk van het guesthouse. Zo hoop ik dat jullie een voorstelling kunnen maken van hoe het hier is.
Ik wil jullie super bedanken voor de vele reacties die jullie me sturen, echt heel lief, het is heel leuk en fijn om ze te lezen.
Groetjes Crista
Groetjes Crista
18 November 2006 - 16:36
Melanie:
Ja, ja, het is weer zaterdag en ik zit al de hele dag met smart te wachten achter m'n laptoppie... Weer een tof bericht van je!
En nog leuker: de foto's. Leuk om je te "zien".
Wat een luxe hier in NL als ik de verpleegpost zie, haha, ongelooflijk!
Bijzonder dat je met een beetje "dreigen" zomaar ineens een nieuwe arts hebt. Ik vind het echt super wat je daar beleefd en ik hoop dat de komende weken net zo gaaf voor je zullen zijn. Geniet weer van je weekend. Kus -
18 November 2006 - 17:16
Pas, Rob & Raph:
Heeey Lieverd,
We zitten hier lekker aan de witte wijn, zalmrolletjes en kaas. Zometeen gaan we lekker uit eten en waarschijnlijk genieten van een LEKKER stukje vlees of vis, HAHAHA ;)
Maar nu even serieus! Echt leuk dat we nu wat meer foto's van je verblijf kunnen zien. Het ziet er naar uit dat je het nogal naar je zin hebt... Wel terugkomen over 4 weekjes hè! Echt geweldig dat er nu iemand in Cameroen Crista heet!!! We Miss you, dikke kus! Pas, Robin & Raphje.
Groetjes uit Terneuzen en Zaamslag ook van de family... -
18 November 2006 - 18:26
Marleen:
Hi wereldreizigster,
Wat een leuke verhalen heb je weer. Ben blij dat ik je ook aan de bel hebt gehad. Super om je even te horen. De foto's zijn ook heel gaaf. Leuke indrukken krijg je zo hoe je het daar hebt. Mail je snel weer een lekker lang verhaal zodat je ook weer een beetje bij bent met alles wat er hier gebeurt. Mis je!!! Dikke kus
18 November 2006 - 21:20
Karen:
hee lieverd,
Wat gaaf dat je nu ook wat foto's erop hebt staan. En wat een verschil met onze ziekenhuizen he?? Die OPD.. niet te vergelijken. En handschoenen laten drogen, echt heel steriel..
Fijn dat je zo goed werk kan doen
Geniet er nog maar van!
Dikke kus, Kaar -
18 November 2006 - 21:21
Karen:
Oja.. en baby Crista lijkt sprekend!!!
XXX -
19 November 2006 - 08:11
Corina:
Hoi Cris,
Wat geweldig zeg wat je daar allemaal mee maak.
Die baby lijkt zeker op je.... We zijn hartstikke trots op je. Ik mis je.
Groetjes van Wim en Corina en een dikke kus van Lola. -
19 November 2006 - 10:17
Pas, Rob & Raph:
Heeey Lieverd,
Groetjes uit Terneuzen en Zaamslag ook van de family... -
19 November 2006 - 11:12
Edith:
Hi Crista,
Toen ik de foto's zag dacht ik meteen dat meisje op die weegschaal moet vast crista zijn echt sprekend haha! Echt super lief man. Veel plezier nog
Liefs Edith -
19 November 2006 - 11:29
Nathalie:
Hey Cris, wat zijn het prachtige foto,s!! Ik ben erg blij dat het daar goed met je gaat maar kan me voorsellen dat het echt heel zwaar voor je is. En ik moet zeggen baby Crista lijkt echt wel op je hahaha. Nog heel veel plezier en ik blijf je verhalen volgen!!! Kusjes -
19 November 2006 - 11:34
Frans En Riek:
Hoi Crista,
wat een gave foto's en tegelijkertijd wat een trieste werkomgeving. Als Marlon klaar is met verven zal ik vragen - de overgebleven blikken verf - naar Banga te sturen. Wij hebben gisteren de verjaardag van jouw petekind gevierd en AZ heeft verloren van Marlon's cluppie, goed hè!!
Wat heb jullie leuke huisdieren, geef mij maar Bella!!Wat fijn dat jullie Pascal hebben geholpen. Leuk dat er een baby naar jou is genoemd, dat voelt wel goed zeker. Nou Meissie, geniet nog van jouw verblijf daar, het is zo te lezen keihard werken maar je neemt ontzettend veel bagage mee voor de toekomst. Groetjes en kusjes en wij kijken nu alweer uit naar jouw volgende week-belevenissen.
Frans en Riek -
19 November 2006 - 11:37
Riek:
Hoi Crista,
even een correctie - ik bedoel natuurlijk niet Pascal maar Theddies.
Riek -
19 November 2006 - 15:59
Annelies:
Hee Crista!!
Echt super mooi wat je allemaal meemaakt!! wat een leuke huisdieren :| maarja, nog heel veel suc6 op de rest van je reis! en veel plezier natuurlijk!
( De uitvoering was weer gezellig !! Dansje ging ook goed ! )
xx Annelies !! -
19 November 2006 - 19:41
Angela:
Gefeliciteerd met kleine Crista!!!!!!!!
Zo te zien is zij een flinke,gezonde baby.Wat ga je doen als je nog meer kinderen ter wereld helpt?Heten die dan straks allemaal Crista?! HA,HA,HA,HA
EEn hele invasie van Cristas.Dus zorg ervoor dat de volgende baby een jongen wordt,Chris of Christian.
Maar even serieus.Zo te horen heb je het gewedig naar je zin.Hier zij wij heel erg blij om.Dan is het toch de moeite geweest om naar Afrika te gaan.Maar als je nog een keertje zoiets doet,zoekt het dan dichter bij.
Als ik dit alles zo lees,en ik heb het al tegen Raphaela gezegd,krijg ik zin om mee te gaan.Mijn Engels is,denk ik nog,slechter dan dat van jou.
Trouwens,dat jullie van plan waren om te vertreken,sta ik volledig achter.Jullie zijn toch op de een of ander manier verantwoordelijk voor deze mensen.
Ik kan allen maar zeggen,verder zo en geweldig.
Ten slotte,de fotos zijn heel erg leuk.
Grotjes,Angela,Simon,
Daniel,Vinzenz
PS.Ik weet het,de volgende keer(stel je gaat nog een keer)krijg je Vinzenz van ons mee.Misschien dat hij daar zijn verstand vindt.Wie weet!!!!!!!!!!! -
19 November 2006 - 20:11
Rianne:
Wat geweldig weer om je ervaringen te kunnen lezen en nu ook zoveel foto's te kunnen bekijken! Het is misschien een beetje saai, maar het blijft voor ons hier wel echt super wat jij daar allemaal meemaakt en vooral ook aankunt!! We kunnen wel blijven schrijven dat we het echt geweldig vinden! Dus dat doen we dan ook maar! Geweldig!!!!!!
Tja ons weekend was ook heel heftig (ahum) eerst naar theater van kabouter Plop en wat kan een klein meisje (Danique) verdrietig raken als ze niet kabouter Kwebbel een hand heeft kunnen geven! Vandaag is dat weer goed gemaakt doordat ze Sint een tekening en een hand heeft gegeven en veel Pieten ook! Milou vond de Pieten ook erg interessant, vooral het "noepen" wat ze bij zich hebben. Nou lieverd, heel veel succes weer van de week, maar weet zeker dat je er deze week ook weer wat van zult maken!
Dikke kus en knuffel en ik hoop dat het weer snel weekend is om weer te kunnen lezen hoe het gegaan is! -
24 November 2006 - 12:28
Kirs:
Echt weer een superverhaal Cris, en ook heel erg leuk om foto's te zien van jou en je omgeving daar.
Hoop dat je van het weekend weer tijd vind voor een update, kijk er naar uit. Kan jij ook weer warm douchen, hihi.
Cris, blijf supertrots op je!!
Dikke kus