Weekend Kumba - Reisverslag uit Kumba, Kameroen van Crista Liesting - WaarBenJij.nu Weekend Kumba - Reisverslag uit Kumba, Kameroen van Crista Liesting - WaarBenJij.nu

Weekend Kumba

Door: Crista

Blijf op de hoogte en volg Crista

10 December 2006 | Kameroen, Kumba

Het is nu zondagochtend 11.00 uur en we zitten nog ff in het internetcafe! Als we straks klaar zijn, gaan we zo langzaam aan weer terug naar Banga. Er is hier namelijk afgezien het meer niet heel veel te beleven.

Gistermiddag zijn we nadat we hier waren aangekomen en hadden ingecheckt naar de supermarkt gegaan. We hadden gehoord dat er 1 supermarkt was en een hele goede ook! Nou dat klopt, ze verkochten gewoon pringles, kaas, ketchup, mosterd, ga zo maar door. De meiden hebben dus het nodige ingeslagen voor in Banga. We hadden ook wat lekkere dingen meegenomen voor naar het meer (Lake Barombi) toe!
Toen we daar aankwamen hadden we alle vier al gelijk zo'n gevoel van, is het hier wel fijn?? Er was namelijk een feestje aan de gang met allemaal jongeren en er werd veel drank gedronken en uiteindelijk werd ons gevoel wel bevestigd. Ze begonnen een beetje aanhankelijk te worden en zelfs een tikkeltje aggressief. We hebben toen onze spullen gepakt en zijn weggegaan. Was wel erg jammer, want de natuur het en uitzicht daar was prachtig. We hadden nog wel een paar uurtjes willen blijven, maar dat kon nu gewoon niet en we wilden niet in een onveilige buurt blijven.
We zijn toen terug gaan lopen en toen kwamen we langs de plaats waar je een kano kon huren om het meer op te gaan waardoor je eventueel ook wilde apen kon zien. Maar toen we de kano ingingen met z'n vieren en gingen zitten, bleek er ineens veel water in te lopen. We hebben ons kapot gelachen. We konden ook niet in een andere gaan, want die was er niet, ze hadden er maar 1!! Hahaha!

We zijn toen rustig verder terug gaan lopen en hebben uiteindelijk ook het stuk naar het centrum gelopen. Het was heerlijk weer, niet te warm, wat bewolkt en het was gewoon lekker even lopen met elkaar. We zijn toen teruggegaan naar het hotel en hebben een warme douche gepakt!! Was ook wel erg nodig, want Kumba is heel stoffig, we zagen er niet uit! Na deze lekkere opfrisbeurt zijn we voor het eten nog een uurtje gaan internetten.
We hebben 's avonds in het hotel gegeten, een lekkere salade en een kippetje met frites. Tijdens het eten ontmoetten we een man die dokter bleek te zijn in een prive-kliniek hier. Hij heeft twee nederlandse verpleegkundigen bij hem werken die ook bij hem in huis wonen. 's Middags hadden we daar al 1 van ontmoet in het internetcafe en hij nodigde ons uit om bij hem te komen ontbijten. Toen we dat hadden afgesproken, zijn we tien uur ons bedje in gedoken.

Vanochtend zijn we om acht uur opgestaan, want we werden om negen uur opgehaald door 1 van die meiden om naar het huis te gaan om met elkaar te ontbijten. Het was erg gezellig, heerlijk gegeten. Ze hadden gewoon pindakaas, bruin brood en een broodroosterapparaat!!! Was dus echt weer even genieten!
Nu zitten we nog 1 keer achter het internet en dan gaan we zo uitchecken in het hotel. Zoals ik aan het begin al zei, is hier verder niet echt veel te beleven in Kumba en gaan we zo terug richting Banga.

Ik denk dat ik vanmiddag ga beginnen met inpakken van mijn koffers, want ik heb er anders niet echt veel tijd meer voor. Vanavond gaan we namelijk eten bij Pascal en Gisele, die hebben voor ons gekookt. Morgen overdag natuurlijk werken in het ziekenhuis, mijn laatste dag, en dan wil ik niet eerder moeten stoppen om in te gaan pakken. Morgenavond hebben ze een klein afscheidsfeestje voor mij georganiseerd. Gisele en Mary gaan koken en er komen zo'n twintig mensen! Even gezellig met elkaar kameroenees voedsel eten.

Dinsdag ga ik dan 's ochtends nog naar de Morning Devotion, daarna mijn laatste dingen pakken en iedereen gedag zeggen. Pascal en Gisele gaan mij naar Douala brengen, dat is wel heel relaxed, met mijn twee grote koffers. Ze zitten gelukkig niet meer zo vol als de heenreis, waardoor ze een stuk lichter zijn, maar toch is het wel een fijn gevoel dat ik er niet mee hoef te reizen.

Zo, nu weten jullie ook weer hoe hier hier in Kumba was.

Mijn volgened update zal vanuit Douala zijn! Ben heel benieuwd hoe het daar zal zijn, maar jullie horen het zo snel mogelijk!

Kus Crista

• 10 December 2006 - 11:45

Heike:

Alweer een verhaal! Leuk hoor. Je hebt zo te lezen een leuk weekend gehad tot nu toe. Jammer van die groep jongeren bij het meer, anders had je daar nog kunnen relaxen en genieten van de natuur.
    Ik ben hier vanmorgen al wezen sporten. Jaja actief he van mij!? Straks de kerstboom optuigen die we gisteren hebben gehaald. Sinterklaas is voorbij dus nu mag het. Altijd weer leuk om de spulletjes uit te pakken. Weet toch niet meer precies wat ik allemaal heb.
    Tot het volgende verhaal Cris!
    Liefs Heike

• 10 December 2006 - 13:00

Rianne:

Hoi Crista,

Poging 2, ik had net een heel verhaal getypt (best lang al zeg ik het zelf), toen viel de internetverbinding weg, dus alle tekst kwijt! Dus nu maar weer opnieuw, maar geen idee wat ik net precies allemaal had verteld. Maakt niet uit, we hebben elkaar al zo lang niet gesproken dus er valt zeker wat te vertellen!
    Danique en Milou zijn het er nog niet helemaal mee eens dat sint vertrokken is en kijken het liefst de hele dag dvd's van "Klaas en Piet"! Maar Danique is wel al druk bezig met kerstkaarten verven! Want dat schiet zeker al op zeg nog 2 weken en dan lekker kerstvakantie! (en dus kerst) en dus schiet het ook al op dat jij weer thuis komt! Wat leuk om te lezen dat bruin brood met pindakaas (he, zei Danique, dat eet ik ook graag!) en pringles in de supermarkt zo "bijzonder" kunnen zijn! Ben ook heel benieuwd wat jij straks eenmaal thuis als eerste gaat eten/drinken en doen! Jammer dat het bij het meer wat korter werd dan de bedoeling was! Maar wel verstandig besluit.
    Gek idee dat je nu alweer een "afscheidsfeestje" krijgt, het is nog maar zo kort geleden dat je verwelkomd werd! En je gaat gewoon nog even een nieuw avontuur in! Ben heel benieuwd wat je daar weer allemaal gaat meemaken en leren. Hoop dat het net zo goed bevalt als nu! Zou jammer zijn als het einde van je stage wat minder is! Maar goed, dat lezen we hier vanzelf volgend weekend (hoop ik). Hoorde van Corina dat we niet moesten vergeten dat jij wilde jureren, nou troost je de 22ste is een beetje vroeg je moet eerst even bijkomen en je verhalen vertellen maar de 24ste stuur ik je wel het wedstrijdschema! (geintje) Nee hoor, eerst je "kameroense" verhalen horen maar we gaan zeker vragen of je wil jureren!
    O ja ik moet van Danique vragen; Hoi Crista hoe gaat het met je? (Nu zit er een glimmend meisje tegenover me!)
    Nou meis, ik ga zeker weer wachten op het volgende bericht en dat weer met veel plezier lezen, en als dat gebeurt dan is het nog maar een kwestie van een paar dagen voordat je thuis zult zijn!
    Dikke kus en knuffels uit HIA

• 10 December 2006 - 13:06

Robin & Raphaela:

Hay meis,

Wat gaat de tijd toch snel! We weten nog goed dat je vertrok en nu kom je alweer over anderhalf weekje terug naar huis!
    Wij hopen dat je het in Douala ook erg naar je zin zult hebben. Dat zal zeker anders zijn, omdat het een groot ziekenhuis. En het afscheid nemen van iedereen in Banga zal zeker ook even emotioneel zijn.
    Nou lieverd, we zijn blij dat we je over een paar weken even kunnen knuffelen.
    Dikke kus Robin & Raphaela

• 10 December 2006 - 14:18

Riek:

Ja hoor, nog een verhaal van Crissie, wij worden verwend en het is dadelijk- wanneer jij weer thuis bent- wel afkicken voor ons. Zo te lezen aan de reacties wachten heel veel mensen op jouw spannende verhalen, gaaf hè. Wat moeten wij nu gaan lezen na de 22ste? Jammer van de guys dat ze vervelend werden en hadden jullie geen middeltje bij je om de gaten van de boot te dichten? In ieder geval heb ik hier ook om jouw verhaal gelachen, dat is snel verdiend voor de eigenaar van het bootje, heeft hij ook een goede dag. Nou Crista, geniet nog van de dagen die jou resten. Marlon belde vanuit de Kuip dat jij zou msn-en, maar ik heb jouw bericht niet gezien. Jouw ouders waren ook niet thuis, vandaar dat Marlon mij belde. Groetjes en XXX van de Ullies.

• 10 December 2006 - 14:38

Karen:

jee meis wat een verhalen weer! Kan je nu zelf ook al de operaties uitvoeren???
    veel plezier nog die laatste dagen, en ik hoop dat je in douala ook zo kan genieten...
    hier gaat alles zn gangetje, maar je had vast niet anders verwacht!

dikke kus, kaar

• 10 December 2006 - 16:40

Melanie:

Goh, wat gaat de tijd toch snel. Nog even en je zit weer in het vliegtuig terug. Wat een leuke verhalen heb je weer geschreven en wat maak je toch een mooie en ook verdrietige dingen mee. Tof dat je je weekenden zo leuk invult en wat is iedereen gastvrij daar zeg!
    Ik hoop dat je nog een laatste leuke dag zult hebben in Banga en dat je nog een leuke week in het ziekenhuis in Douala zal hebben...
    Ik ga morgen beginnen met KNO in het Zuider, derma was echt leuk, heb een 8 gekregen. Ik kijk uit naar de 22e! Nog heel veel plezier en ik hoop dat je nog foto's op de site zet!
    Denk aan je en nog veel plezier, kus

• 10 December 2006 - 16:41

Willy & Mia & Marco:

Hallo Crista,

Wij waren erg nieuwsgierig hoe het met je gaat en we vinden het erg leuk om te horen dat het goed met je gaat. Leuk om baby crista te zien!:) Wij vinden het echt een mooi gebaar dat je theddies hebt geholpen om te gaan studeren. We hopen dat het allemaal goed met je blijft gaan en met de mensen die je helpt en hopen je gezond en wel terug te zien.
    Groetjes Willy, Mia, Marco.

• 10 December 2006 - 21:48

Eugenie:

Lieve Crista,
    ik heb er al moeite mee om alles wat jij meemaakt een plaats te geven hoe moet dat met jou zijn. Ik merk dat ik regelmatig over jou ervaringen praat. De mensen met wie ik over jou praat vragen zich steeds weer af of je dan wel terug kan in het systeem hier waar je nog geen recept mag schrijven! Meid weet dat ik veel aan je denk en tot snel,
    Eugenie

• 10 December 2006 - 23:58

Han:

lieve collega,

Ik lees dat je het ook geweldig druk hebt gehad de afgelopen weken, vooral veel geopereerd. Das wel eens wat anders he dan een beetje zwemmen en hamburgers eten in Limbe! Maar dat was wel een heel gezellig afscheidsweekend, met jou en Gisele...
    Ik ben heel erg geschrokken van de dood van de tweeling, toen ik wegging leefden ze nog, ongelooflijk. Ik zal Lian en Luiz bellen...

Ben zelf al weer en beetje gewend, en morgen weer aan de slag in Alkmaar...
    Fijne laatste dagen en goede reis; tot snel!!

x Han

• 11 December 2006 - 12:52

Lola:

Crista ik mis je nog steeds. Kom nou teruggggg.
    lief.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 11 December 2006 - 21:04

Linda:

Hey Crista!

Echt super weer om je verhalen te lezen! Je maakt daar zo ongeloofelijk veel mee, echt heel leuk om te lezen. Ik blijf me verbazen over de omstandigheden daar. Familieleden die met het bloed naar een andere stad moeten om daar de benodigde testen uit te laten voeren... geen stroom op de OK... bizar, maar erg leuk om te lezen!
    Ook erg leuk voor je dat je in je laatste week nog in een groot ziekenhuis mag gaan werken. Het zal er daar best iets anders aan toegaan... ik ben benieuwd en kan dan ook niet wachten op je volgende verhaal!

Succes meid enne... tot snel!

• 13 December 2006 - 15:24

Riek:

Hoi Crista,
    ik ben zo benieuwd hoe het in Douala is en hoe jij dat ervaart na die weken in Banga. Het zal in Douala wel anders aan toe gaan dan in Banga (denk ik) maar hopelijk kunnen wij dat snel uit jouw verhalen opmaken. Waarschijnlijk heb jij in Douala eerder de gelegenheid om naar een internetcafé te gaan, dus ik wacht met spanning op jouw verhaal en misschien ook nog wel wat foto's. Groetjes en XX, Riek

• 13 December 2006 - 19:22

Angela & Friends:

hey cris!
    ten eerste heb ik een slecht geweten dat ik niets van mij heb laten horen. We zitten op het moment bij R en R en hebben samen lekker gekookt. Wij denken en praten veel over jouw. Ik heb ook een vraagje. Als ik nou zou verhuizen naar daar zou ik dan een baan bij die dokter krijgen als verpleegkundige. Zijn er ook uitgaansgelegenheden in de buurt? dat was een vraagje van vinny die kleine jongen. Zijn ontzettend trots op je wat je tot nu toe beleefd hebt. De laatste week in het andere ziekenhuis zal waarschijnlijk reuze meevallen in vergeijk met het ziekenhuis waar je nu nog bent. Hier lopen de laatste voorberijdingen op een stressloze kerst. De kerstboom staat trouwens wel al bij R en R maar niet bij ons. We hopen natuurijk dat alles verder goed gaat met jouw en dat je gezond terug naar huis komt. heel veel liefs van de basaltpromenade waarop het moment de hele familie Jansen bij elkaar zit.
    groetjes van Angela&Friends

• 13 December 2006 - 20:51

Ellen:

He Crista, eind is in zicht zeg, tjee wat gaat dat snel zeg. Super om je verhalen zo te lezen echt gaaf. Succes nog met de laatste loodjes!

Groetjes Ellen

• 14 December 2006 - 19:15

Melanie:

Nog 9 dagen en je bent weer terug! wat is de tijd toch snel gegaan. Ik hoop dat je het naar je zin hebt in Douala en dat je daar net zulke mooie en gave dingen beleefd als in Banga.
    Ik zit deze week in de Daniel den Hoed kliniek voor KNO, super heftig al die hoofd-hals tumoren; veel zin in vakantie daarom. Hoop dat ik je snel zal zien als je thuis bent (net als alle andere mensen hier op de site). Geniet er nog van en tot heel snel, liefs Mel

• 14 December 2006 - 19:17

Nog 8 dagen bedacht ik me net.... -x-

• 16 December 2006 - 12:07

Kirs:

Gaat echt supersnel nu he Cris. Ik hoop dat je veel mooie dingen hebt meegemaakt afgelopen week in het andere ziekenhuis en dat je nog een paar dagen lekker kan bijkomen voordat je weer naar huis vliegt.
    Kan helaas (baal ik echt van!) geen vrij krijgen vrijdag, kan je jammer genoeg niet komen ophalen, maar ik zie je snel!!!!

Geniet met volle teugen van je laatste weekje!!

Dikke kus